Bandırma Ticaret Odası (BTO) Başkanı Bahadır Çolak, inşaattan turizme, imalattan eğitime kadar birçok sektörde yaşanan güncel sorunları değerlendirdi. Sanayi bölgelerinde büyümenin sürdüğünü ancak ara eleman ihtiyacının karşılanmasında halen zorluk yaşandığını söyledi. Meslek komitelerinin sektörel sorunları düzenli olarak aktardığını ve bu sorunların çözümü için yerel yönetimlerle temas halinde olduklarını belirten Başkan Çolak, “Meslek komiteleri çok iyi çalışıyor. Her sektör kendi problemlerini iletiyor. Biz de bunları yerel yönetimlerle paylaşıyor ve çözüm arayışında bulunuyoruz. En sıkıntılı sektör inşaat sektörü. Başka meslek komitelerinde de sorunlar var. Ara eleman problemi yaşanıyor. Bu sorun, özellikle imalat sektöründe öne çıkıyor. İnşaat sektöründe yerel yönetimle ya da Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olarak elektrik bağlanması, su bağlanmasının geç ya da erken olması, BASKİ, otopark gibi problemler yaşanıyor. Ama bunlar bitmiyor. İnşaat sektörü şu anda usta bulmakta da zorlanıyor. İmalat sektörü ara eleman bulmakta zorlanıyor. İmalatçılar şu anda teşvik sisteminin yenilenmesini istiyor. Diğer bazı sektörlerde de kredi sistemiyle ilgili problemler var. Kredibiliteyi aşmak istiyorlar. Yani her sektörün farklı sorunları oluyor ve biz de bunları aşmaya çalışıyoruz.” dedi.
“Turizm Sektöründe Yeni Bir Yasa Çıkması Öngörüldü”
Turizm sektörüne yönelik yeni düzenlemelere de değinen Başkan Çolak, “Mesela turizm sektöründe yeni bir yasa çıkması öngörüldü. On bir günde bir gün izin kullandırılması şu anda yürürlükte. Ancak ne kadar başarılı olacak, göreceğiz. Bu sektörün bir problemiydi. Devlet buna bir çözüm buldu. Dedi ki, turizm sektöründe on bir günde bir gün hafta izni kullanılsın. Bunun da şartları var. Çalışanla oturup anlaşıyorsun, çalışan kabul ederse işveren de bunu uygulayabiliyor. Bizim bölgemizdeki turizmciler belki bu uygulamaya yanaşabilir ama başka bölgeler belki yanaşmayabilir. Genel anlamda böyle bir problem vardı, bununla ilgili girişimlerimizi yaptık.”diye konuştu.
“Sadece Düz Liseden Çıkınca Mühendis Olunmaz”
Meslek liselerine verdikleri desteğe de değinen Başkan Çolak, Recep Gencer Meslek Lisesi özelinde yapılan çalışmaların altını çizdi. Başkan Çolak, “Recep Gencer Meslek Lisesi zaten bizim proje okulumuz. Geçen sene oradaki 10 öğrenciye burs verdik. Bu burslar yeni kayıt yaptıran öğrencilere verildi. Şimdi oradaki öğrencilerin hangi üniversiteleri kazandıklarını yayınlıyoruz. Eğer meslek lisesinden çıkıp da mühendislik kazanıldıysa bu bizim için çok değerli. Sadece düz liseden çıkınca mühendis olunmaz. Meslek lisesinden çıkıp kimya mühendisliğini kazanan varsa bizim için çok kıymetli. Çünkü şöyle bir algı var: Meslek lisesine gidenler genelde üniversiteye gitmiyor sanılıyor. Aslında öyle bir şey yok. Meslek lisesi, üniversiteye giderken sana ekstra puan veriyor. Biz bunları velilere anlatmaya çalışıyoruz. Burada en büyük görev velilere düşüyor. Araştırmaları ve bilinçlenmeleri gerekiyor. Bu sene meslek lisesine yazılmak isteyen öğrenciler için velilerle birlikte gezi düzenlettiriyoruz. Gidip yerinde görsünler, hangi şartlarda okuyacaklarını bilsinler istiyoruz.”dedi.
“İMKB Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’ne Elektrikli Araçlar İçin Simülasyon Cihazı Aldık”
Sanayideki ara eleman eksikliğinin hızlıca kapatılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Çolak, sürecin uzun vadeli bir planlama gerektirdiğini belirtti. Çolak, “Bu bir günde olacak bir şey değil. Bu bir süreç ve belki de uzun yıllar alacak. Çünkü bir yandan da sanayimiz gelişiyor. Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde yer kalmadı. Marmara Organize Sanayi Bölgesi de kuruluyor. Oradaki işletmelerin de ihtiyaçları olacak. Bandırma’daki mevcut sanayi işletmeleri de büyüyor. Onların da eleman ihtiyaçları artıyor. Hepsini aynı anda karşılamamız çok zor. Ama biz bununla ilgili yaklaşık üç yıldır bir emek sarf ediyoruz. Yavaş yavaş sonuç almaya başladık. Önümüzdeki yıllarda daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz. Çünkü okullarımızın da fiziki şartlarını hazırlamamız gerekiyor. Mesela şu anda Bandırma İMKB Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi var. Bu sene oraya elektrikli araçlar için simülasyon cihazı aldık. 2 milyon liralık bir yatırım. Burada yetişen özellikle motor bölümü ve araç bakımı bölümündeki öğrenciler, mezun olduklarında elektrikli araçların bakım, onarım ve montajına yetkili olarak çıkacaklar. Simülasyon cihazının kurulumu tamamlandı, öğretmen eğitimleri bitti. Önümüzdeki yılın müfredatına da bu cihazın eğitimi eklenecek. Çocuklar ustalık belgesi alacak.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin